16 жовтня 2024 р. до Всесвітнього дня здорового харчування пройшов науково-практичний семінар «Збалансоване харчування як складова здорового способу життя»
16 жовтня 2024 р. до Всесвітнього дня здорового харчування пройшов науково-практичний семінар «Збалансоване харчування як складова здорового способу життя»
16 жовтня 2024 року до Всесвітнього дня здорового харчування проведено науково-практичний семінар «Збалансоване харчування як складова здорового способу життя». Метою заходу є популяризація концепції здорового та раціонального харчування.
Учасниками заходами стали понад 200 представників закладів вищої освіти, фахової передвищої освіти, загальної середньої освіти, наукових установ та практичної медицини і фармації.
Семінар розпочався з вітального слова проректора ЗВО з НПР професора Інни ВЛАДИМИРОВОЇ, у якому зазначено, що Всесвітній день здорового харчування запроваджено з метою поширення інформації та підвищення свідомості людей про здорове харчування. Також репрезентовано інформаційне відео від учасників Студентського наукового товариства (СНТ): здобувачів освітньої програми «Лабораторна діагностика» Євгенії КОМІССАРОВОЇ, голови СНТ, здобувачів вищої освіти 2-го курсу Світлани НОСОВОЇ та Владислави МІХНО.
На семінарі було представлено доповіді, присвячені питанням:
НАССР – дієвий інструмент чи тягар. Особливості запровадження на українському ринку, – Кристина КРИВОНОС, кандидат медичних наук, доцент кафедри гігієни та соціальної медицини медичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, директор комунального підприємства «Санепідсервіс» Харківської міської ради.
Що вивчає нутриціологія, хто такі і чим займаються нутриціологи? – Олег ШВЕЦЬ, кандидат медичних наук, професор, завідувач кафедри громадського здоров’я та нутриціології Національного університету біоресурсів і природокористування України, президент Асоціації дієтологів України, лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії.
Основи здорового харчування. Цукор, сіль та трансжири – небезпека, про яку ми можемо не здогадуватися, – Михайло БІБІКОВ, лікар з гігієни харчування відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».
Нутритивна підтримка паліативних пацієнтів, – Валентина Нестеренко, кандидат медичних наук, доцент кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я Харківського національного медичного університету.
Базові основи здорового харчування. Харчування в умовах стресу, – Світлана Свічкар, лікар-ендокринолог, дієтолог, медичний психолог.
Репрезентовані доповіді викликали жвавий інтерес та дискусію.
Семінар завершився підбиттям підсумків та словами подяки учасникам і доповідачам.