МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІТАМІНУ С !
4 квітня 2024 року світ відзначає День вітаміну С. Цей квітневий захід у першій декаді місяця має традиційний щорічний характер.
Вітамін С потужний антиоксидант. Акорбінова кислота (хімічна назва вітаміну) допомагає дезактивувати високореактивні молекули, відомі як вільні радикали, які спричиняють пошкодження клітин. Він зміцнює імунітет. Утворює колаген. Він загоює рани.
Вітамін С було відкрито 1912 року, виділено 1928 року, а 1933 року він став першим вітаміном, отриманим хімічним шляхом. Його занесено до списку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров’я.
1928 року Альберт Сент-Дьйордьї виділив із надниркових залоз речовину, яку він назвав “гексуроновою кислотою”. Чотири роки потому Чарльз Глен Кінг виділив у своїй лабораторії вітамін С і дійшов висновку, що це те саме, що й “гексуронова кислота”. Норман Хаворт вивів хімічну структуру вітаміну С 1933 року.
Мета Дня вітаміну С – підвищення поінформованості суспільства щодо важливості цього вітаміну в раціоні.
Фахівці навели п’ять фактів, які треба знати про цей вітамін:
Вітамін С бере участь у процесах метаболізму, захищає молекули (білки, ліпіди, вуглеводи та ін.) від пошкодження активними формами кисню. Також він потрібен для синтезу гормонів, що грають важливу роль у реакції серцево-судинної системи на важку інфекцію, і допомагає засвоювати залізо.
Дефіцит вітаміну С викликає захворювання під назвою “цинга”, що проявляється кровотечами та ламкістю судин.
Це незамінний вітамін, який можна отримати лише у їжі рослинного походження. Найбільше знаходиться в наступних продуктах: цитрусові, ківі, червоний перець, броколі, смородина, полуниця.
Великі дози вітаміну С можуть спричинити діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння.
How I love you, Vitamin C
bouncer of the body’s toxicity
firming up the skin, we see
speeding neural signals over
synapses..
so that we more quickly see
Anna Niemus